Herken je dat moment, waarop je een doffe klap hoort, een stoffige afdruk op het raam ziet en vervolgens een flauw of zelfs overleden vogels onder het raam aantreft? Hartverscheurend!
De reden dat vogels tegen ramen aanvliegen is simpelweg omdat ze het glas niet zien. Dit komt onder andere door de weerspiegeling. Zo blijken raamstickers (zoals van de oud bewoners van ons huis), ondanks de goede bedoelingen helemaal geen effect te hebben als je ze aan de binnenzijde plakt. Ook ramen tegenover elkaar, wat in de architectuur voor prachtig licht zorgt, schept helaas de verbeelding dat het een open ruimte is waar vogels doorheen denken te kunnen vliegen.
Raamstickers helpen wel! Door ze aan de buitenzijde van het glas te plakken hebben de stickers wel effect. Het liefst plak je verticale strepen met 10cm afstand, maar dit staat niet bij ieder huis even mooi. Gebruik je creativiteit en tover het glas om tot een waar kunstwerk! Glas biedt voor bijvoorbeeld een bedrijfspand de mogelijkheid om zijn huisstijl door te trekken aan zowel de binnen als buitenzijde van het pand. Voor een school, kinderopvang en/of zorginstelling kun je zelfs denken aan een themaraam! Hoewel dit thuis natuurlijk ook kan, zit niet iedereen daar op te wachten. Gelukkig bestaat er tegenwoordig vogelvriendelijk glas! Dit glas heeft een UV coating. Dit voor mensen ‘onzichtbare’ UV-patroon is voor de meeste vogels wel zichtbaar, waardoor ze hier niet tegenaan zullen vliegen. Nog niet toe aan nieuwe beglazing? Kies dan voor een folie met ditzelfde UV effect of geef het glas een matte laag waardoor er geen weerspiegeling meer ontstaat.
Nog een laatste tip om te voorkomen dat vogels tegen het glas aan vliegen: Doe ‘s avonds de lampen uit als je ze niet nodig hebt! Dit helpt niet alleen voor een lager energieverbruik, maar voorkomt ook verwarring bij vogels waardoor ze ook tegen het ramen aan kunnen vliegen.
Mocht er nu toch een vogel tegen je raam aan gevlogen zijn en hij leeft nog, maar is suf of bewusteloos. Pak hem dan op, met bijvoorbeeld een handdoek, en zet hem op een rustige, donkere en veilige plaats zoals bijvoorbeeld in een kartonnen doos. Zorg dat de doos niet in de felle zon staat en buiten bereik van andere dieren is. Zodra de vogel weer helemaal fit is kun je de doos open zetten en hem vrijlaten. Lijkt de vogel na een uur nogsteeds niet in orde? Is hij bijvoorbeeld nogsteeds suf is of hangt zijn vleugel er maar een beetje bij, bel dan de dierenambulance bij jou in de buurt!
Bronnen: smartcirculair.com vogelbescherming.nl





Bovenstaande beelden zijn enkel ter inspiratie, ik ontleen geen rechten aan deze beelden.