Een groen dak

Voorheen dacht ik altijd dat een groen dak iets nieuws was, echter nu pas zie ik in dat dit al eeuwen wordt toegepast. Hier in Noorwegen kom je ze overal tegen met eigenlijk gewoon hetzelfde gras en dezelfde wilgenroosjes als op de grond rond de oude boerderijtjes. Vroeger werd er in Noorwegen berkenbarst gebruikt als dakpannen, om te voorkomen dat deze zouden wegwaaien plantten ze hier gras op. Daarnaast heeft een groen dak ook een hele goede isolatie, iets wat in Noorwegen zeker geen overbodige luxe is met de koude winters!

Voor ons in, het dichtbevolkte, Nederland is een groen dak ook zeer gunstige voor onder andere luchtzuivering, omgevingstemperatuur, waterregulatie, biodiversiteit en koolstofdioxide. Zo is er bij ons in Utrecht, nog niet zo heel lang geleden, plaats gemaakt voor bijna 300 bushokjes met een groen dak!

Natuurdak
Dit dak bestaat uit allerlei grassen, kruiden en bloemen, maar soms ook vaste planten, kleine struiken en zelfs bomen. Onwijs goed voor de biodiversiteit, maar vraagt wel om een jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Sedum dak
Dit dak bestaat uit vetplanten, mossen en grassen. Deze relatief simpele vorm van een groen dak is geschikt voor bijna alle type daken en vraagt om zeer weinig onderhoud. Echter draagt deze een stuk minder bij aan de biodiversiteit dan bijvoorbeeld een natuurdak.

Daktuin
Dit dak bestaat uit struiken, bomen, groenten en kruiden, oftewel een flinke tuin. Onwijs goed voor de biodiversiteit, maar zeer onderhoudsintensief en gaat, afhankelijk van het gewicht, vaak gepaard met een vergunningsaanvraag.

Blauw- groendak
Dit dak bestaat niet alleen uit groen, maar ook uit water (blauw). Dit slimme watersysteem houd rekening met de weersvoorspelling, waardoor er altijd de juiste hoeveelheid water aanwezig is. Goed voor de biodiversiteit dus!

Bron: bedrock.nl

Bovenstaande beelden zijn enkel ter inspiratie, ik ontleen geen rechten aan deze beelden.

Stuur een WhatsApp bericht