Mycelium, een netwerk van schimmeldraden waar paddestoelen uit groeien, fungeert als een natuurlijke lijm. Steeds meer ontwerpers experimenteren met deze techniek zowel in de architectuur- als de productenwereld. Na mijn afstudeerproject op het HKU (waar ik wortels in texturen liet groeien) en met mijn algemene liefde voor paddenstoelen, kan ik niet anders dan dol enthousiast zijn over deze ontwikkeling! Daarnaast is het ook nog eens biologisch afbreekbaar, geurloos en licht van gewicht.
Mycelium is een netwerk van ontelbaar veel schimmeldraden, die recht onder onze voeten leven. De aarde en zelfs bomen zitten er vol mee. Echter zien wij hier vrijwel niets van, behalve als er paddenstoelen komen. Deze schimmeldraden werken als een circulaire machine, die biologische materialen afbreekt en omzet in nieuwe grondstoffen. Mycelium is niet één schimmelsoort, maar een heleboel. Iedere schimmel op zich houdt weer van andere voedingsstoffen en omstandigheden, wat resulteert in verschillende materiaaleigenschappen. Steriel werken is essentieel! Doe je dit niet dan is de kans groot dat een bacterie of andere schimmel het groeiproces komt verstoren.
Er wordt veelal gewerkt met een voedselbodem van zaagsel of stro, hennep is hier een voorbeeld van. Dit wordt fijngehakt en gesteriliseerd. Vervolgens wordt de schimmel toegevoegd en dit wordt onder de juiste temperatuur, luchtvochtigheid en hoeveelheid voeding in een plastic zak gehouden. Zodra de schimmel zijn werk goed lijkt te gaan doen, wordt de plastic zak verwijderd en de schimmel geplaatst in een desbetreffende mal. Binnen enige tijd vult hij de gehele ruimte op. Vervolgens wordt het product in de oven gelegd, waardoor de schimmel dood gaat, en daarmee bevriest tevens het groeiproces. Het levert verbluffende resultaten op!
Bron: deingenieur.nl
Bovenstaande beelden zijn enkel ter inspiratie, ik ontleen geen rechten aan deze beelden.