Onkruid bestaat niet.

Onze missie is om te gebruiken en niet ver- of misbruiken.’


‘Onkruid bestaat niet’ zet zich in voor een evenwichtig gebruik van de natuur.
Creatief onderzoek, recepten, workshops & activiteiten in Utrecht.


Wat wij doen:
Wij zoeken een overschot in de natuur, bedenken recepten door te experimenteren en gaan tijdens evenementen in gesprek om onze passie te delen.


Herontdek de natuur op @onkruidbestaatniet. / onkruidbestaatniet.nlWorkshop van Pulp tot Papier

Op 12 oktober mocht ‘Onkruid bestaat niet’ een workshop geven op het Innovatiefestival voor de docenten van het Nimeto in Utrecht. Het onderwerp van deze workshop was de voor vele irriterende plant Brandnetel. Deze plant geeft niet alleen irritatie aan de huid zodra je hem aanraakt, maar hij kan ook voor irritatie zorgen als hij voor de derde keer terug komt op een ongewenste plek in jouw tuin.
Echter kan deze plant ook heel waardevol ingezet worden! Wist je bijvoorbeeld dat de brandnetel al duizenden jaren lang wordt gebruikt als geneeskrachtig kruid? Al in het oude Egypte geloofde ze in de gezondheidsvoordelen van deze plant. In het Latijn heet de plant Urtica, wat branden betekent. De Griekse arts en filosoof Hippocrates (460 – 377 voor Christus) en zijn volgelingen beschreven toen al 61 remedies voor allerlei lichamelijke klachten met brandnetels. In de jaren daarop is de brandnetel een krachtige plant gebleven, verre van onkruid dus! Lees hier meer over via onkruidbestaatniet.nl
We begonnen de workshop met een lekker warm glaasje brandnetelthee, super snel en makkelijk, maar bovenal bevat deze ook nog eens veel vitamines! Vervolgens gingen we experimenteren met de verhouding van het pulp. Het gebruik van veel of weinig brandnetel kan al zorgen voor een hele andere materiaaleigenschappen van het papier. Handschoenen zijn in dit proces een essentieel element, zelfs als de brandnetel tot pulp is vermalen kan dit nog steeds irritatie geven aan de huid. Waarom dan niet in de thee? Dat komt doordat thee wordt gemaakt van kokend water, wat er voor zorgt dat de brandharen hun effect verliezen! Als we de verhouding en de dikte van het pulp hebben bepaald en op onze theedoek hebben gedrukt, gaat deze door de mangel. Een feestje om te doen natuurlijk. Al snel hing de waslijn vol met allemaal unieke stukken papier!
Ook interesse in deze workshop? Neem dan contact met ons op!

Stuur een WhatsApp bericht