Tiny House of Chalet?

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een Tiny House of een Chalet? Beide kun je omschrijven als een kleine verblijfsruimte waarin je kunt overnachten. Ook kan je beide zo luxe maken als je zelf wilt, waardoor het verschil vooral zit in de afkomst, uitstraling en het doel!

Alhoewel er wel degelijk mensen wonen in een Chalet, is deze over het algemeen bedoeld als vakantiewoning. Je kunt ze dan ook vele malen vinden op vakantieparken. Het woord Chalet is afkomstig, uit de Alpen, van het woord ‘Chahelet’, wat herdershuisje betekent. Dit zijn van oorsprong vrijstaande bouwwerken, bestaande uit zwaar hout ter isolatie en een overhangende dakrand. Later werden deze huisjes gebruikt voor gezinnen en werden ze alleen nog gebruikt in de zomer, omdat het in de winter te koud was om daar te zijn. Dit principe zie je, onder andere hier op het platteland van Zweden, om bijvoorbeeld midzomer te vieren, duidelijk terug! Bij ons in Nederland zien we vaak de luxe uitvoering, met verwarming, waardoor er het gehele jaar vakantie gevierd kan worden.

Een Tiny House is, zoals de naam al doet vermoeden, echter vaak wel bedoeld als ‘klein’ huisje. De uitstraling verschilt enorm en het budget is vaak ook groter dan dat voor een Chalet. Deze woningvorm vindt je vaak in, daarvoor aangewezen, buurten. Het idee van een klein huis is om duurzamer, goedkoper en milieuvriendelijker te leven. Er is simpelweg geen ruimte voor overbodige luxe of spullen! De Tiny House beweging, minimalistisch leven, is ontstaan in Amerika, maar inmiddels ook zeer bekend bij ons in Nederland. Het minimalistische leven wordt op verschillende gradaties doorgevoerd, sommige zijn zelfs volledig off-grid, wat betekent dat ze geheel zelfvoorzienend zijn.

Bronnen: offgridcentrum.nl easie.nu

Bovenstaande beelden zijn enkel ter inspiratie, ik ontleen geen rechten aan deze beelden.

Stuur een WhatsApp bericht