Trapverlichting

Een trap is een van mijn favoriete en een van de meest architectonische elementen binnen het interieur! Een belangrijk onderdeel bij het ontwerpen van een nieuwe trap of bij renovatie van een trap is de verlichting. Een waardoor je, als het donker is, de treden goed kunt zien, maar niet verblind wordt door het licht! Denk ook aan een sensor, dit is niet alleen makkelijk in gebruik, maar ook nog eens duurzaam in verbruik! Waar zit jouw verlichting van de trap gepositioneerd? Ik licht graag een aantal opties voor je uit:

Licht vanuit de trapleuning
Licht, die is weg gewerkt, in de leuning en vanuit daar op de treden schijnt. Dit heb ik onder andere toegepast in het ontwerp Trap Utrecht, waardoor de eikenhouten trapbekleding straks nog beter tot zijn recht gaat komen! Een ideale oplossing als je geen zin hebt om de bedrading in de wanden weg te moeten werken. Dit zou namelijk ook toegepast kunnen worden met een accu oplossing.

Licht vanuit de wanden
In de meeste gevallen grenst de trap aan een of meerdere wanden. Het licht schijnt dan, vanaf de zijkant, per trede of om de 3 treden, op de trap. Neem een armatuur waarbij de lichtbron wordt beschermd, om verblinding door het licht te vermijden.
Een andere optie om de trap vanaf de wand te verlichting is door deze achter de treden te plaatsen. Er hoeft maar een kleine ruimte vrij te zijn, langs de gehele trap, waar het licht door zal schijnen. Hiermee creëer je een subtiele en tegelijk indirecte verlichting langs de treden.

Licht vanuit de trap
Ook kunnen we de trap uitlichten vanuit de trap(bekleding) zelf! Veel trappen hebben langs de treden wangen of een muurboom. Door hier een lichtstrip op te plaatsen, welke indirecte verlichting levert, creëer je een soortgelijk effect als de laatste optie van hierboven.
Wat ook mogelijk is, is om licht vanuit de treden zelf te laten schijnen. Hier wordt de onderzijde van de overtreden veelal voor gebruikt.

Bron: delichtschool.nl

Bovenstaande beelden zijn enkel ter inspiratie, ik ontleen geen rechten aan deze beelden.

Stuur een WhatsApp bericht