Biodynamische verlichting

Doordat we ongeveer 90% van onze tijd binnen besteden, krijgen we (en daarmee ook onze biologische klok) onvoldoende daglicht-prikkels. Een gebrek aan licht heeft invloed op ons humeur en onze slaap en kan daardoor allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Het is volgens deskundigen belangrijk dat er veel meer aandacht komt voor het effect van licht op onze gezondheid. Een tekort aan slaap geeft bijvoorbeeld meer kans op hersenziekten zoals dementie, depressie, burn-out, hart- & vaatziekten en overgewicht.

Met voldoende gezond licht herstellen we het ritme van je biologische klok. Licht wordt uitgedrukt in lux. We hebben overdag 1.000 lux nodig en dat is grofweg 4 keer meer dan dat je op kantoor krijgt en 10 keer meer dan thuis. ’s Avonds moet er juist weinig licht zijn dat warm en amberkleurig is, net als een ondergaande zon. ’s Nachts is donkerte belangrijk. Onze biologische klok heeft behoefte aan 4 uur daglicht. Met name blauwig ochtendlicht maakt ons wakker en reset de biologische klok. Dat gebeurt al na een half uur lichtinterventie. Chronobiologe Marijke Gordijn heeft een paar praktische adviezen om meer licht tot je te nemen:

  • Ga elke ochtend tussen 8:00 en 9:00 een half uurtje naar buiten
  • Ga met de lunch ook naar buiten
  • Ga, als je binnen werkt, zo dicht mogelijk bij het raam zitten
  • Koop speciale (biodynamische) verlichting
  • Ga ook ’s avonds even naar buiten en troseer de kou
  • Zorg dat je voldoende slaap krijgt

Zelf werk ik heel graag met een daglichtlamp, deze heb ik verstopt tussen de plafond balken boven mijn bureau. Naast dat het een gezond effect op mijn lichaam heeft, kan ik ook de materialen voor mijn meubel- en interieurontwerpen goed zien en samenstellen. Bij mijn oma heb ik er een in de plafondlamp boven de (puzzel)tafel gedraaid. Zo kan ze alle puzzelstukjes goed zien en ondertussen krijgt ze ook wat meer daglicht-prikkels! Zeker een aanrader! Eerder tijdens mijn studie, op de HKU, heb ik mij al bezig gehouden met een daglichtlamp, gecombineerd met de natuur. Klik hier om daar meer over te lezen.

Bronnen: sparckel.nl RTLnieuws

Bovenstaande beelden zijn enkel ter inspiratie, ik ontleen geen rechten aan deze beelden.

Stuur een WhatsApp bericht