Laten we voorop stellen dat het goed isoleren van het gebouw, middels het vervangen of toepassen van extra isolatie op de vloer, wand, dak of glas de beste optie is. Echter zijn dit vaak grote investeringen. Mocht je slecht isolerend glas in de huis hebben en toch al iets van isolerende maatregelen willen nemen, overweeg dan isolerende raambekleding! Hierbij is het belangrijk om een aantal dingen goed in de gaten te houden;
Het materiaal
Kies voor een materiaal met isolerende eigenschappen, denk hierbij bijvoorbeeld aan wol. Schapenwol is een zeer geschikt materiaal voor dak, wand, plafond en gevel isolatie, maar is ook zeer geschikt als isolerende raambekleding! Daarnaast heeft het een uitstekende akoestische demping, is het brandveilig en heeft het ook nog eens een luchtzuiverende werking.
Meerdere lagen
Door het gebruik van meerdere lagen, denk aan licht doorlatende raambekleding gecombineerd met verduisterende raambekleding, creëer je als het waren een luchtspouw. Een luchtspouw is de isolatie van een gebouw door middel van lucht die ventileert in de spouw of bijvoorbeeld bij dubbel glas. Bij dubbel glas wordt de ruit dubbel uitgevoerd zodat een tussenruimte, spouw genoemd, ontstaat met daarin droge lucht. Omdat lucht een hoge warmteweerstand heeft, wordt er minder warmte doorgegeven.
Op maat gemaakt
Zorg voor zo min mogelijk kieren waardoor de warmte of koud niet alsnog langs de raambekleding naar binnen komt! Laat de gordijnen inmeten door een professional zodat deze niet te groot of te klein zijn.
Bronnen: broekman.info netatmo.com
Bovenstaande beelden zijn enkel ter inspiratie, ik ontleen geen rechten aan deze beelden.