Traditioneel stucwerk

Sinds kort zijn wij (mijn vriend en ik) eigenaar van onze eigen woning. Tijdens onze, zoals ik het graag noem, onderzoeksfase vroeg ik me af wat er nu precies als wand- en plafondafwerking is gebruikt. Een mooie gelegenheid om wat verschillende soorten stucwerk op een rijtje te zetten:

Pleisterwerk
Vlakke en strakke wanden of plafonds doormiddel van een dun laagje gipsmortel. Een pleisterlaag heeft een dikte tussen de 1 en 6 milimeter. Dit is een uitstekende ondergrond voor onder andere; sierpleister (spachtelputz), schilderen en behang.

Raapwerk
Wanneer je ruwe wanden hebt en deze vlak en strak wilt maken dan heb je een dikkere laag gipsmortel nodig. Deze laag is tussen 7 milimeter en 5 centimeter dik. Ook dit is een uitstekende ondergrond voor onder andere; sierpleister (spachtelputz), schilderen en behang.

Schuurwerk
Een gipsachtige afwerking met een zanderig oppervlak. Deze afwerking is ongeveer 3 tot 5 mm dik. Het voordeel hiervan is dat het egaal wit (natuurlijk wit) opdroogt en dus niet meer gesausd hoeft te worden. Het “schuur”-effect wordt bereikt door het aanbrengen van slagen in de aangebrachte gipslaag. Deze slagen geven een draaiende schaduwwerking. Schuurwerk wordt vaak toegepast op plafonds, dit omdat deze afwerking erg kwetsbaar is. Daarnaast heeft het een vochtregulerende werking, hierdoor kan het uitstekend worden toegepast in vochtige ruimtes.

Sierpleister
De meest toegepaste sierpleistertechniek is spachtelputz. Deze is op basis van kunstharsdispersie. Spachtelputz is een sierpleister met regelmatige (extra fijne tot grove) korrelstructuur. Spachtelputz hecht uitstekend, is weerbestendig, stootvast, ademend en kan zowel binnen als buiten worden toegepast. Deze afwerking kan worden uitgevoerd in elke kleur die je maar wenst!

Naast deze traditionele vormen van stucwerk heb je ook een heleboel andere mogelijkheden, waaronder betonlook stuc, metal stuc en stucmarmer.

In ons nieuwe huisje zit momenteel schuurwerk op de wanden en plafonds. Zelf ben ik gek op (levende) materialen, waarop onder andere de natuurlijke lichtinval iedere keer weer een ander effect geeft. Een nadeel van schuurwerk is dat het niet stootvast is en reparaties blijf je altijd zien.

Bronnen: stukadoorsbedrijftates.nl stucmar.nl

Bovenstaande beelden zijn enkel ter inspiratie, ik ontleen geen rechten aan deze beelden.

Stuur een WhatsApp bericht