Warmtepomp(droger)

Binnenkort gaan we verhuizen en tijdens onze zoektocht naar nieuwe was- en droogmachines kwamen we terecht bij een warmtepompdroger. Deze zou een stuk beter zijn voor je kleding zelf en het milieu! Dat klinkt interessant, maar hoe werkt een warmtepomp (systeem) nou eigenlijk?

Ze vergelijken het vaak met een omgekeerde koelkast. Waar een koelkast warme lucht van binnen naar buiten afvoert, voert een warmtepomp deze van buiten naar binnen. Dat is natuurlijk alleen efficiënt als je het over een goed geïsoleerde ruimte hebt.

Dit wordt gedaan door koudemiddel te gebruiken. koudemiddel verdampt bij lage temperaturen en condenseert bij hoge temperaturen. Door een kring te vormen tussen het koude en warme gedeelte; neemt hij warmte op in het koude gedeelte (door verdamping) en geeft hij warmte af in het warme gedeelte (door condensatie). Dit geld zowel voor een warmtepomp systeem in huis als in je wasdroger.

In de zomer, kan dit systeem worden omgedraaid en kun je je (woning)ruimte kouder maken dan buiten. Je (woning)ruimte is dan dus eigenlijk een grote koelkast.

Hoe zit het met dat koudemiddel? Wat is het en hoe milieuvriendelijk is dat? Zover ik begreep wordt er momenteel nog vaak gebruik gemaakt van synthetische koudemiddel, bijvoorbeeld fluorkoolwaterstoffen (hfk’s). Dat zijn zeer sterke broeikasgassen. Steeds vaker worden ook natuurlijk koudemiddel gebruikt, zoals propaan, isobutaan, CO2 of ammoniak. Dat zijn veel minder sterke broeikasgassen.

Tijdens te levensduur kan er koudemiddel weglekken uit de ‘gesloten’ kring. Dit komt vervolgens vrij in de lucht. Het is om deze reden van belang om voor een koudemiddel te gaan waarbij het broeikaseffect zo klein mogelijk is. Propaan wordt hierin als voorbeeld genoemd. Wat mij betreft liever helemaal zonder broeikaseffect, maar daar heb ik tot nu toe niets over kunnen vinden helaas!

Nog even terug naar onze verhuizing en de aanschaf van nieuwe was- en droogmachines, want naast al deze technische zaken. Is esthetic en een praktische indeling ook weer belangrijk, daarom nog even wat fijne inspiratie beelden!

Bronnen: youtu.be youtu.be independer.nl milieucentraal.nl

Bovenstaande beelden zijn enkel ter inspiratie, ik ontleen geen rechten aan deze beelden

Stuur een WhatsApp bericht