Verduurzaamd hout

Bij verduurzaamd hout bedoelen ze vooral dat het hout langer mee gaat, dit zegt niet direct iets over hoe milieuvriendelijk het is. Je kunt thermisch of chemisch modificeren en in de toekomst is het wellicht ook mogelijk te modificeren met enzymen. Ik ben GEEN voorstander van chemisch modificeren, vanwege zijn schadelijkheid aan het milieu, daarom ga ik in dit stuk vooral in op thermisch verduurzamen.

Middels verhitten wordt de duurzaamheid verhoogd. Hierdoor wordt er minder water opgenomen in het hout, een belangrijke eigenschap, gezien vocht zorgt voor bacteriën die het hout aantasten. Ook het zwel- en krimpgedrag is verminderd door de thermische verhitting. Door het proces kleurt het hout licht- tot donkerbruin, wat na verloop van tijd vergrijsd.

Het nadeel, en de reden dat er nog steeds chemische processen worden gebruikt, is dat het hout door het te verhitten minder sterk en brosser wordt. Hierdoor is het vaak niet meer geschikt als constructie, maar wel als bekleding. Om de sterkte niet (te veel) aan te tasten wordt het hout vaak maar thermisch gemodificeerd tot duurzaamheidsklasse 3 (10-15 jaar). Een groot voordeel is dat het hout door en door is behandeld. Dat betekent dat het gezaagd kan worden, zonder dat het gezaagde deel opnieuw behandeld hoeft te worden. Dit spaart tijd, geld en is goed voor het milieu. Ook gaat het hout langer mee en komt het uit gecertificeerde bossen met snel groeiende en veel voorkomende bomen.

Eerder al schreef ik over Yakisugi (焼 き 杉), een eeuwenoude Japanse houtbewerkingstechniek, welke in mijn ogen sterke overeenkomsten heeft met deze methode. Mocht dit je interesse hebben gewekt dan zou ik ook zeker aanraden om hier ook meer over te lezen!

Bronnen: houtbouwvanommen.nl platowood.nl

Bovenstaande beelden zijn enkel ter inspiratie, ik ontleen geen rechten aan deze beelden.

Stuur een WhatsApp bericht