Elektrisch verwarmen

Warmtepomp
Een toekomst zonder gas, maar wat zijn de alternatieven? Een warmtepomp is een veel besproken alternatief. Deze gebruikt geen gas, kan ook koelen, heeft lage onderhoudskosten, biedt subsidiemogelijkheden en is ideaal voor vloerverwarming. Helaas brengt een warmtepomp ook hoge kosten met zich mee, vraagt het meer elektriciteit, dient het huis goed geïsoleerd te zijn, verwarmt het vrij traag, maakt het veel geluid en kan het lastig zijn om uw woning later uit te breiden.

Vloerverwarming
Een mooie optie, waarbij we geen zichtbare verwarmingselementen in onze woning nodig hebben welke goed te combineren valt met een warmtepomp, is vloerverwarming. Is een warmtepomp niets voor jou, maar vloerverwarming wel? Dan zou je eens kunnen kijken naar elektrische vloerverwarming. Dit systeem werkt met behulp van folie, matten of kabels en is voorzien van warmte elementen in plaats van een buizensysteem met warm water. Een groot voordeel van een elektrische vloerverwarming is dat hij geschikt is voor onder iedere soort vloer. Daarnaast is hij in aanschaf goedkoper dan het systeem op warm water. Als groot dierenliefhebber zou ik je willen adviseren altijd minimaal een halve meter rond de muur vrij te houden van vloerverwarming! Zo kan een eventueel huisdier zelf kiezen of hij liever op een warme of koude ondergrond ligt of zit.

Zonnepanelen
Hoewel de meest gebruikte en bekendste soort zonnepanelen niet bepaald een esthetische meerwaarde geeft aan de woning ben ik hier, vanwege zijn duurzaamheid en de mogelijkheid om je eigen energie op te wekken, erg enthousiast over! Echter zijn er steeds meer wel esthetisch verantwoorde alternatieven beschikbaar! Zoiets als een elektrische vloerverwarming vraagt veel stroom, waardoor zonnepanelen een goed, kostenreducerend alternatief kunnen bieden.

Infraroodpanelen
Zonnepanelen kunnen ook een kostenreducerend alternatief bieden voor bijvoorbeeld infraroodpanelen. Deze panelen kunnen onder andere worden gebruikt als bijverwarming. Het is mogelijk om de gevoelstemperatuur met 1-2 graden lokaal te verhogen. Dit effect is merkbaar direct na het opwarmen van het paneel, na 5 à 10 minuten. Afhankelijk van de wensen en de beleving van de warmte is het dus mogelijk om de thermostaat te verlagen naar bijvoorbeeld 18 graden, terwijl het infrarood paneel zorgt voor een aangenaam klimaat in bijvoorbeeld de zithoek. Vanuit esthetisch oogpunt spreekt vooral het spiegel- en fotopaneel mij aan, deze kunnen op subtiele wijze worden geïntegreerd in de woning. Een infrarood douche, is vergelijkbaar met de werking van infraroodpanelen. Deze kunnen met de warmte ontspanning geven aan de spieren, maar er zijn ook modellen waar je, na herhalend gebruik, een bruin tintje van krijgt. Houd er wel rekening mee dat wanneer je hem gebruikt voor een bruin kleurtje, je een uv-brilletje op moet.

Bronnen: instalcenter.nl vanmarcke.com centraleverwarmingcv.be zonnepaneelprijzen.nl verwarminghandel.nl speedheat.nl infraroodverwarming-info.nl

Bovenstaande beelden zijn enkel ter inspiratie, ik ontleen geen rechten aan deze beelden.

Stuur een WhatsApp bericht