Feng Shui

Als mijn huis rommelig is, dan is mijn hoofd dat vaak ook! Mijn interieur opruimen (leegmaken) voelt dan ook als het leegmaken van mijn hoofd. Feng Shui (spreek je uit als: feng sjweej) is een meer dan 3000 jaar oude filosofie die leert hoe de omgeving invloed kan hebben op je geluk. Inmiddels bestaan er meerdere methodes om Feng Shui toe te passen; de traditionele Feng Shui en de Westerse Feng Shui. Wij gaan in dit stuk enkel in op wat basiselementen uit, voornamelijk de westerse, Feng Shui.

Het gaat in deze filosofie om aandacht hebben voor alle ruimtes waar je je in bevindt, stilstaan bij de functie en de invloed die het op jou heeft! Alleen dat wat een functie heeft, mag blijven. Die ‘functie’ wordt wel ruim opgevat. Iets kan nut hebben als voorwerp, maar evengoed als blijmaker. Daarnaast wordt er gesproken over ‘Chi’ (een dynamische energiestoom), ‘Yin en Yang’ (harmonie in contrasten) en de ‘Vijf elementen’ (water, hout, vuur, aarde en metaal). Met de volgende simpele en makkelijk toe te passen tips kan je je huis direct een beetje meer Feng Shui maken!

Het begint al bij je voordeur! Wat is het eerste wat je ziet als je binnen stapt? Of misschien net zo belangrijk wat hoor, ruik of voel je? Een stroeve, krakende of slecht onderhouden deur, kan onbewust al een heleboel onrust met zich meebrengen. Dit herhaalt zich iedere keer als je hem gebruikt. Wat betreft de jassen en schoenen; berg alles netjes op, weg met alles wat je op dat moment (seizoen) niet gebruikt, en zorg altijd dat er plek vrij is voor eventueel bezoek! Het element wat vaak goed past bij de hal is ‘water’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende materialen: water, glas, spiegels, vitrage en zout(lampen). Daarnaast kun je denken aan golvende vormen, lichtblauw tot zwarte kleuren en/of beelden van de zee en alles wat daar in leeft! Probeer de combinatie van ‘water’ met ‘vuur’ en ‘aarde’ te voorkomen, kies liever voor een combinatie met ‘hout’ of ‘metaal’.

De woonkamer heeft bij voorkeur een vierkante of rechthoekige vorm. Ook de stoelen en banken staan bij voorkeur naar elkaar gericht in een vierkante of rechthoekige vorm. Plaats de zithoek zo dat je zicht hebt op de deur en zorg voor voldoende opbergruimte. Als ontwerper ben ik gek op maatwerk! Hiermee kan ik niet alleen de vorm van een ruimte beïnvloeden, maar samen met de gebruiker(s) kijk ik naar wat het allerbeste aansluit bij hun eigen manier van leven. Ik geef zoveel mogelijk een vaste plek en zorg dat je je favorieten altijd bij de hand hebt. Vanuit Feng Shui plaats je de bank het liefst voor een gesloten wand. Dit geeft een veilig en geborgen gevoel. Let maar eens op in koffietentjes of restaurants, daar zie je vaak dat dat de eerst bezette plekken zijn! ‘Hout’ is een element wat vaak goed past in de woonkamer. Denk hierbij aan alles wat van hout (en planten) is gemaakt; hout, riet, kurk, bamboe, katoen en papier. Boeken zijn perfect voor in deze ruimte, ze zijn niet alleen van papier gemaakt, maar hebben ook nog eens de juiste vorm, namelijk een rechthoek (staand). Qua kleur kun je het beste gaan voor groentinten. Het element ‘vuur’, denk aan haard, verlichting, kaarsen, kunst en persoonlijke spullen (eigenlijk alles waar je blij van wordt), mag hier als accent aan worden toegevoegd. Denk hierbij aan driehoekige en sterachtige vormen. Probeer de combinatie van ‘hout’ met ‘metaal’ en ‘aarde’ te voorkomen, kies liever voor een combinatie met ‘water’ of ‘vuur’.

Een keuken gevuld met gezond voedsel en ingrediënten staat in de Feng Shui filosofie voor ‘overvloed’. Ook hier geldt dat je het zo moet inrichten dat je gemakkelijk bij je favoriete producten of items kan. Voor mij is het indelen vaak een kwestie van keuzes durven maken en prioriteiten stellen! Vanuit de Feng Shui filosofie kun je een botsing tussen een waterelement (kraan) en vuurelement (oven of kookstel) beter voorkomen. Plaats deze uit elkaar en/of zet er een een plantje of kruidenpotje tussen. Net als in de woonkamer kun je in de keuken het element ‘vuur’ goed toepassen als accent. Echter in de basis kun je vaak beter gaan voor het element ‘aarde’. Denk hierbij aan materialen als; steen, aardewerk, klei, leem, zand, leer en wol. Ga in de vormtaal voor vierkant of rechthoekig (liggend) en combineer dit met aardetinten. Probeer de combinatie van ‘aarde’ met ‘water’ en ‘hout’ te voorkomen, kies liever voor een combinatie met ‘vuur’ of ‘metaal’.

Het element ‘aarde’ past vaak ook goed in een werkruimte!

Het is natuurlijk super aantrekkelijk om na een drukke dag een snelle maaltijd op de bank te eten. Echter past dit niet bij deze filosofie. Hier is het juist belangrijk om samen aan tafel te eten. Dit zorgt voor verbinding! Ook een fruitschaal op tafel, met bij voorkeur ronde vruchten, nodigt positiviteit uit. Een spiegel kan dit effect versterken.

Voor de slaapkamer adviseren ze een zo rustig mogelijke ruimte, voldoende frisse lucht en een centrale plaats voor het bed. Aangezien je deze ruimte zo rustig mogelijk wilt houden kan een kleinere ruimte juist fijn zijn voor de slaapkamer. Dit zorgt er simpelweg voor dat er geen plaats is voor alles wat afleidt. Net als bij de zithoek plaats je het bed bij voorkeur met zicht op de deur, echter liever niet met het voeteneind gericht naar de deur. Spulletjes opbergen kun je beter in een andere ruimte doen. Ze adviseren dan ook om geen opbergbakken onder je bed te plaatsen. Dit zou beter zijn om de chi te kunnen laten stromen terwijl je slaapt. Liever geen spiegels, drukke schilderijen, drukke accessoires en vooral geen elektronica. De gehele ruimte moet gaan overover (lekker) slapen! Een groot bed met hoofdbord past hier dan ook goed thuis. Kies voor voor natuurlijke materialen en symmetrie in onder andere de nachtkastjes. Bij deze ruimte past vaak het element ‘metaal’. Ga voor materialen als ijzer, goud, zilver, brons, koper, tin, aluminium, roestvrijstaal, maar ook plastic en kunstof. Qua vormtaal kun je gaan voor rond- en koepelvormig, maar ook grafische vormen passen hier goed bij. Maak gebruik van geuren en kies voor kleuren als: zwart-, wit-, grijs- en pasteltinten. Probeer de combinatie van ‘metaal’ met ‘hout’ en ‘vuur’ te voorkomen, kies liever voor een combinatie met ‘aarde’ of ‘water’.

Vanuit deze filosofie wordt de badkamer (met het afvoerputje) en het toilet gezien als afvoer van de chi. Sluit de toiletbril en de deuren naar deze ruimte dan ook altijd netjes af. Ook adviseren ze een spiegel aan de buitenwand van de badkamerdeur. Dit om de levensenergie binnen te houden. Daarnaast wordt het aangeraden om houten elementen en planten toe te passen. Dit om de vele waterelementen die in deze ruimte aanwezig zijn in balans te brengen. Mocht je een apart toilet hebben, dan is het vaak goed om het element ‘metaal’ toe te passen.

Lees voor meer woonstijlen ook over Slow-living en Japandi. Liever meer weten over oude gebruiken? Bekijk dan Yakisugi (焼 き 杉) en Motoi Yamamoto.

Bronnen: wikipedia.org happinez.nl interieurdesigner.nl dorsoo.be nfsr.nl

Bovenstaande beelden zijn enkel ter inspiratie, ik ontleen geen rechten aan deze beelden.

Stuur een WhatsApp bericht